fbpx
Dr Andrei Popa
Clinică Medicală de Dermatologie și Estetică

Excizia alunitelor

Alunitele cu trasaturi clinice si dermatoscopice atipice, care au si un scor de risc ridicat, pot fi indepartate chirurgical fara nici un risc. Alunita se excizeaza sub anestezie locala cu o margine de piele de 1-2 mm de jur imprejurul ei, pentru siguranta. Defectul tegumentar rezultat se coase cu fire de sutura, fie resorbabile (care se topesc) fie ne-resorbabile, de la caz la caz. Asa cum am mentionat si mai sus, indepartarea alunitelor in cabinetul medicului dermatolog dupa un examen clinic si dermatoscopic al acestora nu asociaza riscuri, asa cum se perpetueaza in mod eronat.

Dupa indepartare este recomandat ca alunita sa fie trimisa spre a fi analizata in laboratorul de histopatologie, pentru certificarea diagnosticului de nev (si pentru a fi siguri ca in acea alunita nu existau modificari microscopice cu trasaturi maligne).

Cicatricele care raman se estompeaza treptat in lunile dupa indepartarea alunitelor si sunt mult mai putin evidente decat leziunea initiala, putand fi si mai usor ascunse cu ajutorul machiajului, spre exemplu, decat alunita in sine. Sunt situatii in care unele alunite pot fi excizate si prin alte modalitati.