fbpx

Tratamentul acneei

Acneea este o afecțiune cronică a foliculului pilosebaceu, ce afectează predominant adolescenții și adulții tineri, dar poate să apară chiar și la adulți de peste 40 ani. Reprezintă astfel una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica dermatologică. Deși acneea nu este o afecțiune periculoasă, în formele ei severe poate lăsa cicatrici inestetice, și poate provoca, mai ales în rândul adolescenților, probleme de natură emoțională.

Acneea este caracterizată prin prezența de leziuni non-inflamatorii cum sunt comedoanele închise (punctele albe) și comedoanele deschise (punctele negre), de leziuni inflamatorii (papule, pustule, chisturi) sau de ambele, afectând fața, dar și toracele posterior și anterior.

Intrebari frecvente

Durata de timp pana la înregistrarea rezultatelor diferă în funcție de tipul de acnee și tipul de tratament utilizat. Tratamentele topice pe baza de benzoil peroxid sau alți agenți antimicrobieni își fac efectul în aproximativ 1-2 săptămâni, însă tratamentul trebuie continuat pentru mai multe săptămâni sau chiar luni, în funcție de severitatea acneei. Produsele care conțin retinol, alfa-hidroxi acizi (acid glicolic sau mandelic) sau beta hidroxiacizi (acid salicilic) sunt mai indicate pentru acneea comedoniană, având efecte vizibile după 1-2 săptămâni de utilizare, dar la fel ca în cazul produselor pe bază de peroxid de benzoil necesită continuarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă. Tratamentul local strict la nivelul leziunilor (acele spot treatments) au concentrații mai mari de activi și de aceea și rezultatul rapid la 24-48 de ore de la aplicare.

Tratamentele faciale trebuiesc alese în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia, astfel încât o curățare urmată de aplicarea unui peeling chimic ușor și apoi a unei măști cu rol antimicrobian și calmant este recomandată tenului cu acnee comedoniană.

Pacienții cu piele cu tendință acneică au nevoie de cremă cu factor de protecție SPF 50 utilizată zilnic, cu reaplicare la 2-3 ore, ca de altfel toate persoanele indiferent de ten și respectarea intervalului orar recomandat. Pacienții cu leziuni active care se expun la soare fără protecție corespunzătoare riscă să dezvolte hiperpigmentări postacneice, care sunt dificil de tratat.

Trebuie să avem grijă să folosim produse non-comedogenice, atât când vorbim de produse de make-up, cât și în cazul cremelor.

Rutina de îngrijire diferă în funcție de nevoile tenului nostru. În cazul tenului acneic, este foarte importantă dubla curățare din rutina de seară (apa micelară și gel de curățare), aplicarea unor topice care să conțină retinozi și agenți microbieni și totodată utilizarea unei creme hidratante dedicate.

Există anumite produse care incluse în produsele cosmetice pot să conducă la agravarea acneei, cum ar fi acidul lauric, acidul stearic, untul de shea, acetatul de lanolină, uleiul de migdale, izopropil palmitat, benzaldehida, extractul de alge.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.