fbpx
Dr Andrei Popa
Clinică Medicală de Dermatologie și Estetică

Tratamentul papiloamelor

Ce sunt papiloamele ?

acrocordoane papiloame fibroame moi piele gat pliuri frecare

Papiloamele sunt mici excrescente tegumentare benigne, de consistenta moale, de culoarea pielii dar pot fi si pigmentate (brun deschis, brun inchis) care atarna de pe suprafata pielii ca globurile in pomul de Craciun printr-un mic „piciorus”/tija.

Aceste tumori cutanate benigne mai sunt cunoscute si sub numele de: acrocordoanepolipi fibroepitelialifibroame moi pedunculate sau filiforme.

Papiloamele apar in masura egala atat la barbati cat si la femei odata cu inaintarea in varsta. Dupa cum spuneam, ele pot avea culoarea pielii sau pot fi mai inchise la culoare (cafenii, brune, cenusii) si au in mod obisnuit dimensiuni intre 1 mm si 5 cm. Se gasesc cel mai frecvent pe zonele de frecare ale pielii (axile, gat, inghinal, pleoape, si uneori decolteu). Aceste formatiuni tumorale benigne sunt mult mai frecvente la persoanele obeze (unde si frecarea piele pe piele este mult mai mare) si la cele care sufera de diabet zaharat tip 2 sau sindrom metabolic. Histologic sunt compuse din fibre de colagen aranjate intr-o maniera dispersata si vase sanguine, inconjurate de de epiderm de diferite grosimi.

De ce apar papiloamele ?

Etiologia (cauza de aparitie) papiloamelor este un subiect „usor” controversat. In timp ce o perioada lunga de timp aceste leziuni inestetice au fost considerate de origine virala (implicate fiind unele subtipuri ale virsului HPV – human papilloma virus), in prezent exista teorii pertinente conform carora etiologia papiloamelor este multifactoriala avand insa la baza o trasatura comuna: insulinorezistenta din cadrul disfunctiilor metabolice (obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat). Actualmente se considera ca urmatorii factori joaca un rol important in aparitia papiloamelor:

> Frecarea (si iritatia produsa) piele pe piele – mai ales in zonele de plica ale corpului
> Niveluri crescute de factori de crestere, mai ales in timpul sarcinii sau la persoanele ce sufera de acromegalie/gigantism
> Rezistenta la insulina (din obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat)

Desi aparent cauza papiloamelor a fost elucidata, intreg mecanismul prin care presupusii factori ar produce aceste excrescente tegumentare localizate nu este cunoscut.

Cum se trateaza papiloamele ?

papiloame cutanate piele skin tag

Imagine din arhiva personala

Papiloamele se indeparteaza de pe piele din motive estetice si tratamentul lor este sigur si fara riscuri. Interventia se realizeaza sub anestezie locala prin electroexcizie  cu ajutorul electrocauterului (sau radiofrecventei), iar vindecarea se face intr-o saptamana (desi timpul de vindecare are o anumita variatie de la pacient la pacient si difera in functie de dimensiunea initiala a papiloamelor si regiunea anatomica tratata) de obicei fara urme pe piele. Imediat dupa procedura poate sa apara eritem localizat si o senzatie de disconfort (mai ales la contactul cu hainele), fenomene care cedeaza insa in orele ce urmeaza interventiei.