fbpx
Dr Andrei Popa
Clinică Medicală de Dermatologie și Estetică

Tratamentul verucilor (negilor)

Tratamentul verucilor se face, ideal, cat mai repede in cursul evolutiei acestora. Niciun tratament nu este insa 100% eficient la toti pacientii cu veruci. In cazul copiilor, aproximativ 50% dintre veruci dispar spontan in 6 luni si 90% in 2 ani. Verucile persista mai mult timp in cazul adultilor. Datorita posibilitatii de autoinoculare in alte zone dar si avand in vedere contagiozitatea ridicata a acestor leziuni este indicat ca acestea sa fie tratate corespunzator (leacurile „babesti” putand inclusiv sa ajute la stimularea cresterii in dimensiuni a negilor).

Tratamentul topic

Tratamentul topic al verucilor presupune aplicarea locala de solutii care contin keratolitice (acid salicilic, acid acetilsalicilic, acid lactic, fenol) ce actioneaza prin slabirea legaturilor inter-celulare si indepartarea strat cu strat a celulelor de la suprafata pielii. Podofilina (contine anumite substante cancerigene si uzul ei a fost interzis in Germania) si podofilotoxina sunt agenti citotoxici (mecanism toxic direct asupra celulelor) si nu trebuie utilizati la femeile insarcinate sau cele care-si doresc o sarcina in viitorul imediat-apropiat. Aceste solutii se aplica pe piele o singura data  pe zi si, in mod normal, in urma acestui tratament verucile se micsoreaza si devin mai putin incomode.

Crioterapia

Crioterapia in tratamentul verucilor trebuie repetata o data la 3 saptamani. Metoda de tratament presupune un anumit grad de disconfort datorita bulelor (basicilor) pe care le produce care pot dura de la cateva zile la cateva saptamani. Rata de succes a tratamentelor este de aprox. 70% dupa 3-4 luni de aplicarii regulate. Crioterapia poate induce cicatrici sau pete depigmentate si provoaca anestezie locala temporara.

Aceasta terapie poate fi prescrisa si pentru utilizarea domestica de catre pacienti si se poate cumpara din farmacii pentru utilizarea in cazul verucilor vulgare de la nivelul degetelor sau verucilor plantare. Retineti va rog ca citirea si urmarirea intocmai a instructiunilor de utilizare este foarte importanta in cazul acestui tip de terapie.

Electrocauterizarea sau electroexcizia

Electroexcizia (electrocauterizare urmata de chiuretare) se utilizeaza in tratamentul verucilor de dimensiuni crescute. Procedura se practica sub anestezie locala (de obicei Xilina 1%) si presupune indepartarea verucii cu ajutorul unei chiurete metalice si arderea bazei cu electrocauterul in scop hemostatic dar si de a distruge orice resturi celulare infectate care au „scapat” de actiunea chiuretei. Rana rezultata, o arsura, se vindeca in circa 2 saptamani (variabil in functie de regiunea anatomica), de obicei cu cicatrici minime. Dupa o singura sedinta, rata de recurenta este in jur de 50%.