fbpx

Biopsia cutanata

Biopsia cutanata este o investigatie de rutina utilizata frecvent in diagnosicul bolilor de piele. Este unica procedura care poate apropia diagnosticul clinic de un diagnostic de certitudine, fiind astfel foarte importanta in diagnosticul afectiunilor dermatologice, mai ales in cel al cancerului de piele. Biopsia cutanata este o manevra relativ simpla, facila si fara riscuri pentru pacient, uneori absolut necesara, deoarece in unele cazuri abordarea terapeutica depinde de rezultatul acestei proceduri. Biopsia presupune recoltarea, sub anestezie locala, a unui mic fragment de piele/mucoasa care ulterior este trimis catre laboratorul de histopatologie unde este examinat la microscop pentru obtinerea unui diagnostic cat mai precis.

Biopsia cutanata este ajutorul medicului dermatolog fie pentru a avea certitudinea ca anumite modificari ale pielii sunt benigne, pentru a diferentia unele boli de piele intre ele, sau pentru a avea siguranta diagnosticului inaintea demararii unui tratament sistemic, agresiv.

Intrebari frecvente

Exista multiple tipuri de biopsie cutanata, modalitatea prin care aceasta este efectuata fiind strans legata de dimensiunea, localizarea anatomica si caracteristicile clinice ale leziunii tegumentare.

  1. Biopsia de tip „shave” este cea mai simpla si mai putin agresiva dintre toate metodele. Ea se efectueaza prin „raderea” straturilor superficiale ale pielii, asadar rana care rezulta fiind asemanatoare unei julituri ce nu necesita fire de sutura.
  2. Biopsia de tip „punch” consta in perforarea pielii cu un instrument numit preducea care este de fapt un cilindru metalic cu marginea foarte ascutita, in urma acestei proceduri rezultand o rana rotunda sau ovalara, ceva mai profunda decat la biopsia de tip „shave” care poate fi inchisa cu un fir (sau mai multe) de sutura, in functie de dimensiunile defectului. Acest tip de biopsie este folosit in special atunci cand se doreste obtinerea unei probe pentru evaluarea unor fenomene ce se produc mai in profunzimea pielii.
  3. Biopsia incizionala se situeaza ca profunzime de recoltare intre biopsia „shave” si cea „punch” si presupune folosirea unei lame de bisturiu pentru a recolta un fragment de tesut dintr-o leziune de dimensiuni crescute (formatiune tumorala voluminoasa, leziune extensiva, leziune pe mucoase). Asemanator biopsiei de tip „punch” defectul rezultat in urma manevrei poate fi inchis cu un fir de sutura. Este folosita pentru a determina, cu ajutorul histopatologiei, intinderea leziunii, gest necesar adoptarii unei atitudini terapeutice potrivite.
  4. Biopsia excizionala presupune indepartarea in totalitate a leziunii in cauza, urmata de trimiterea ei la laborator in vederea examenului histopatologic. Acest tip de biopsie se practica intotdeauna cu margini de siguranta laterale si in profunzime dictate de evolutia si aspectul clinic al leziunii/leziunilor.

Inainte de orice procedura chirurgicala (deci si de biopsia cutanata) va avea loc o evaluare, moment in care este important sa comunicati medicului alte afectiuni de care suferiti, daca sunteti alergic la anestezic sau alte medicamente. Deoarece manevra de biopsie cutanta este una sangeranda, este de asemenea important sa anuntati din timp medicul daca urmati un tratament cu anticoagulante (medicamente de subtiere a sangelui; ex. Sintrom, Trombostop, Pradaxa, etc) sau antiagregante plachetare (ex. Aspirina, Plavix, etc). La sfarsitul acestei evaluari veti fi rugat sa semnati un formular de consimtamant informat, procedura de rutina pentru orice interventie chirurgicala. Inainte de procedura puteti consuma alimente si lichide cu maxim o ora inainte, fiind interzis consumul de alcool, tutun si substante cu influenta asupra sistemului nervos central (droguri, substante halucinogene, etc). Sunteti de asemenea incurajati sa va administrati medicatia cronica (pentru hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie, etc).

Deoarece este o manevra chirurgicala veti avea nevoie de anestezie. Anestezia va fi locala (doar in locul din care urmeaza sa fie prelevata biopsia) si poate fi obtinuta fie prin injectarea in piele a unei mici cantitati de anestezic, fie prin aplicarea unei creme anestezice in cazul biopsiilor de tip „shave”. Anestezicul intra in actiune din primele secunde si inafara momentului initial al anesteziei procedura este nedureroasa. Recoltarea fragmentului de piele in sine dureaza cateva secunde. Indiferent de metoda folosita pentru biopsie aceasta este o procedura simpla si sigura care dureaza foarte putin (aprox. 25 minute in care intra timpul de evaluare).

Dupa ce efectul anestezicului va trece, poate sa apara un usor disconfort (sub forma de intepaturi, arsura, durere) in zona in care a fost practicata biopsia cutanata. Aceste fenomene sunt de intensitate redusa si se vor ameliora in maximum doua zile.

Investigarea unei afectiuni cutanate prin biopsiere comporta riscuri minime (usoara sangerare, durere de intensitate mica, eritem persistent, senzatie de „strangere”, mancarimi discrete) si nu determina efecte secundare importante. Aceste riscuri sunt mult mai mici comparativ cu biopsierea unui organ intern (ficat, plaman, rinichi, etc). Biopsia cutanata este o manevra chirurgicala simpla, minim invaziva, ce poate fi usor practicata chiar in cabinet.

Nu. Datorita dimensiunilor reduse ale defectului pielii in urma acestei proceduri, „urmele” se sterg in aproximativ 2-3 luni, ramanand doar o pata discreta pe piele. Desigur, exista intotdeauna riscul formarii de cicatrici in cazul pacientilor predispusi la astfel de cicatrizari „vicioase”.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.