Dermatita seboreica – Intrebari frecvente
Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica necontagioasa caracterizata prin inflamatie si prin aparitia unor placi rosii, pruriginoase (senzatie de mancarime si usturime), acoperite de cruste galbene, uleioase ce sunt distribuite in special in zone cu o secretie abundenta de sebum: la nivelul scalpului, la nivelul sprancenelor si intersprancenos, la nivelul barbiei (inclusiv barba si mustata la barbati) si a santurilor nazogeniene.
In cazuri severe, afectiunea se poate extinde si la nivelul toracelui, in regiunea spatelui si la nivelul sternului.
Intrebari frecvente
In stadii initiale, cele doua afectiuni se pot confunda sau chiar suprapune, dar spre deosebire de dermatita seboreica, matreata este caracterizata de scuame (coji) fine, micute, care se desprind usor, nu determina senzatia de mancarime si apar ca urmare a curatarii scalpului cu produse de ingrijire prea agresive.
Afectiunea este extrem de frecventa (5% din populatia globului), aparand in special la copii si la tineri, cu o predilectie pentru barbati. Cauzele exacte nu au fost identificate inca, dar o serie de factori care favorizeaza aparitia ei sau chiar agraveaza formele deja existente au fost incriminati:
-secreția excesiva de sebum
-mediile cu umditate crescuta
-anotimpurile reci (afectiunea se agraveaza iarna)
-stresul
-infectiile fungice
-consumul excesiv de alcool
-deficite vitaminice si minerale (vitamina B, zinc)
Diagnosticul de dermatita seboreica se realizeaza clinic, de catre medicul dermatolog, dupa o discutie amanuntita cu acesta. De cele mai multe ori, aspectul si distributia leziunilor sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul. In unele cazuri, examenul cu lampa Wood si biopsia pot fi necesare.
Dermatita seboreica este o afectiune cronica, tratamentul urmarind astfel tinerea sub control a manifestarilor, o vindecare definitiva nefiind posibila. Stilul de viata modern, cu perioade accentuate de stres va duce la aparitia unor pusee, cu agravarea leziunilor in aceste perioade.
Tratamentul medicamentos se bazeaza in principal pe alternarea unor creme si sampoane antiseboreice si antifungice (cu ketoconazol, seleniu sulfit etc) cu rol in eliminarea scuamelor si scaderea secretei de sebum. In formele severe si in pusee se pot aplica de asemenea corticoizi topici pe perioade scurte de timp cu rol in scaderea inflamatiei (rosetei).
Echipa medicala
In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.