fbpx

Tratamentul keratozelor seboreice

Aceasta procedura se poate realiza gratuit in baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Keratozele seboreice (verucile seboreice) sunt leziuni cutanate degenerative benigne ce apar la mai toate persoanele ca un semn de imbatranire a pielii. Exista persoane (in general varstnice) ce au pe suprafata pielii sute de astfel de leziuni.

Intrebari frecvente

Keratozele seboreice sunt extrem de des intalnite in practica dermatologica. Unele statistici afirma chiar ca peste 90% din adultii cu varsta peste 60 de ani au cel putin o cheratoza seboreica. Keratozele seboreice apar atat la barbati cat si la femei de toate rasele si etniile in mod obisnuit dupa varsta de 30-40 de ani. Aceste leziuni sunt rar intalnite inainte de varsta de 20 de ani.

Cauza precisa de aparitie a keratozelor seboreice este necunoscuta. Denumirea acestora este improprie deoarece aparitia keratozelor seboreice nu este limitata la „zonele seboreice” (scalp, centrul fetei, torace anterior, torace supero-posterior) precum dermatita seboreica, nu se dezvolta din glandele sebacee si nici nu sunt asociate cu sebumul.

Aceste leziuni benigne sunt considerate degenerative. Studiile arata o oarecare predispozitie genetica [1,2] pentru acest tip de leziuni. Urmatoarele aspecte atrag atentia:

> Keratozele seboreice „eruptive” (aparitia unui numar mare de leziuni intr-un interval de timp scurt) pot fi urmarea unei arsuri solare sau unei dermatite
> Frecarea piele pe piele ar putea favoriza aparitia lor in pliurile cutanate (axilar, inghinal, gat, etc)
> Etiologia virala HPV este improbabila
> Keratozele seboreice se pot dezvolta din leziuni de lentigo solar(pete de soare).
> Inhibitorii EGFR (epidermal growth factor – factor de crestere epidermic) utilizati in tratamentul unor cancere pot duce la o crestere a numarului de keratoze seboreice la acesti pacienti.

Keratozele seboreice pot sa apara oriunde pe piele, cu exceptia palmelor, plantelor si mucoaselor. Aspectul lor este variabil, cel mai frecvent fiind descris foarte plastic „ca guma lipita pe birou” : leziunile sunt cafenii sau brune, bine delimitate de pielea inconjuratoare, de diferite dimensiuni si forme, au suprafata aspra, rugoasa (ceroasa) si arata ca si cum ar fi lipite pe piele.

Keratozele seboreice nu sunt leziuni premaligne (precanceroase). Foarte rar, o eruptie de keratoze seboreice intr-un timp scurt (saptamani, luni) poate denunta un cancer ascuns, cel mai frecvent adenocarcinom gastric. Acest sindrom paraneoplazic este cunoscut sub numele de Leser-Trelat. Cea mai frecventa complicatie este insa iritarea keratozelor seboreice (prin frecare, lovire, arsura solara, etc).

Tratamentul keratozelor seboreice se poate practica in cabinetul medicului dermatolog sub anestezie locala, este relativ simplu si lipsit de riscuri. Acestea se indeparteaza de pe piele din varii motive: estetice, leziuni pruriginoase (ce provoaca mancarimi) sau datorita traumatizarii repetate (in urma careia keratozele seboreice pot sangera usor si se pot suprainfecta bacterian).Variantele pentru tratamentul keratozelor seboreice includ:

  • Chiuretaj si/sau electrocauterizare
  • Vaporizare LASER
  • Biopsie tip shave (cu lama de bisturiu se rade keratoza seboreice de pe piele)
  • Peeling chimic localizat cu acid tricloracetic
  • Crioterapie

Toate metodele prezentate au si dezavantaje. Exista riscul pierderii locale a pigmentului pielii in zonele tratate (pete albe) la pacientii cu tenul mai inchis la culoare. Nu exista nici o metoda miraculoasa care sa indeparteze toate leziunile unui pacient (daca acestea sunt numeroase) intr-o singura sedinta.

Metodele de preventie a aparitiei keratozelor seboreice lipsesc, insa evitarea expunerii la soare si hidratarea zilnica a pielii utilizand creme emoliente previne xeroza cutanata si poate ajuta in preventia aparitiei acestor leziuni tegumentare inestetice.

Keratozele seboreice sunt leziuni cutanate persistente insa, uneori, anumite leziuni pot sa dispara spontan. Keratozele seboreice asociate unei dermatite pot sa dispara spontan dupa vindecarea dermatitei.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.