fbpx

Excizia alunitelor

Aceasta procedura se poate realiza gratuit in baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Alunitele cu trasaturi clinice si dermatoscopice atipice, care au si un scor de risc ridicat, pot fi indepartate chirurgical fara nici un risc. Alunitele pot fi indepartate din urmatoarele motive:

  • Medical – atunci cand in baza unui consult medicul dermatolog considera ca alunita prezinta un risc malign
  • Estetic – atunci cand alunita deranjeaza din punct de vedere estetic
  • Post-traumatic – atunci cand alunita poate fi afectata de activitatile zilnice (de ex. imbracaminte) si exista riscul unui traumatism constant, sa fie rupta sau iritata

Scoaterea unei alunite se face doar dupa un consult dermatologic si doar la recomandarea medicului dermatolog. La primul semn de schimbare a unei alunite, trebuie sa va adresati unui medic dermatolog pentru un diagnostic. Verificarea periodica a alunitelor previne riscul de cancer de piele, melanomul, care este si cel mai agresiv tip, dar cu sanse de vindecare foarte mari daca este descoperit din timp.

Intrebari frecvente

Alunita se excizeaza sub anestezie locala cu o margine de piele de 1-2 mm de jur imprejurul ei, pentru siguranta. Defectul tegumentar rezultat se coase cu fire de sutura, fie resorbabile (care se topesc) fie ne-resorbabile, de la caz la caz. Asa cum am mentionat si mai sus, indepartarea alunitelor in cabinetul medicului dermatolog dupa un examen clinic si dermatoscopic al acestora nu asociaza riscuri, asa cum se perpetueaza in mod eronat.

Dupa indepartare este recomandat ca alunita sa fie trimisa spre a fi analizata in laboratorul de histopatologie, pentru certificarea diagnosticului de nev (si pentru a fi siguri ca in acea alunita nu existau modificari microscopice cu trasaturi maligne).

Cicatricele care raman se estompeaza treptat in lunile dupa indepartarea alunitelor si sunt mult mai putin evidente decat leziunea initiala, putand fi si mai usor ascunse cu ajutorul machiajului, spre exemplu, decat alunita in sine. Sunt situatii in care unele alunite pot fi excizate si prin alte modalitati.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.