fbpx

Dermatoscopia – Tratamentul de diagnostic al problemelor legate de piele

Aceasta procedura se poate realiza gratuit in baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Dermatoscopia (microscopia de suprafata) este o metoda non-invaziva de diagnostic al problemelor legate de piele si leziuni pigmentare. Metoda poate fi considerata o „prelungire a privirii medicului”, avand in vedere ca, utilizand dermatoscopia, dermatologul „vede” la aproximativ 1,5 mm in profunzimea pielii.

Dermatoscopia s-a dovedit atat de eficienta incat, in unele tari, medicii de familie urmeaza cursuri de dermatoscopie, in scopul imbunatatirii screening-ului pentru cancerele de piele.

Intrebari frecvente

Exista doua mari tipuri tehnice de dermatoscopie: de contact (intre placa dermatoscopului si suprafata leziunii/piele se foloseste un ulei de imersie, solutie alcoolica sau gel de ecografie) sau fara contact. Ambele variante pot fi executate cu sau fara lumina polarizata, ceea ce de fapt duce la 4 mari tipuri tehnice de dermatoscopie. Instrumentul medical numit dermatoscop este alcatuit dintr-un sistem de lentile cu marire de 10-20x, este echipat cu o sursa de lumina proprie si este folosit in cazul dermatoscopiei de contact impreuna cu o substanta de imersie, care are rolul eliminarii reflexiilor luminii de la nivelul stratului cornos (cel mai superficial strat epidermic) al pielii. Pigmentul leziunii este perceput ca avand culori diferite (negru, brun, bej, albastru) in functie de adancimea la care se gaseste.De asemenea cu ajutorul dermatoscopiei pot fi analizate si leziuni inflamatorii (inflamoscopie), infectii parazitare cutanate dar si leziuni ale unghiilor sau parului.

Dermatoscopia digitala (video-dermatoscopia) presupune inregistrarea imaginilor produse de dermatoscop in memoria unui calculator si astfel permitand transferul lor prin Internet, lucru important pentru urmarirea periodica a pacientului, pentru o consultatie de tip second-opinion cat si pentru compararea lor ulterioara. Acest aspect ii ofera un avantaj major asupra dermatoscopiei clasice, in care imaginile sunt observate de catre medic in timp real dar, in marea majoritate a cazurilor, nu sunt inregistrate pentru evaluare ulterioara sau comparatii. Pe de alta parte, inafara de sistemele de videodermatoscopie de top (si care sunt si foarte costisitoare), imaginea produsa de un dermatoscop analog (cum ar fi Heine Delta) este net superioara in ceea ce priveste detaliile observabile celor produse de videodermatoscop.

In ceea ce priveste aspectul dermatoscopic al unei leziuni se urmaresc atat arhitectura globala a leziunii cat si eventualele asimetrii, prezenta sau absenta pigmentului melanic, prezenta, tipul si distributia vaselor de sange (vascularizatia). In urma dermatoscopiei leziunea fie primeste indicatie chirurgicala, fie de urmarire, cu intervale diferite de timp (la 3, 6 sau 12 luni) stabilite de medicul dermatolog in fiecare caz in parte.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.