fbpx

Tratamentul verucilor (negilor)

Aceasta procedura se poate realiza gratuit in baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Negii (verucile) sunt excrescente ale pielii cauzate de o infectie virala cu virusul papiloma uman (HPV). Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact direct sau indirect, cand intra in contact cu aceeasi suprafata. Acestea nu apar imediat dupa contact, ci intre doua si sase luni dupa ce pielea a fost expusa.

 

Negii apar, cel mai adesea, pe degete sau pe maini, la copii, dar si la adulti. Sunt dureroase la atingere, inestetice, cu posibilitate de inmultire.

 

Majoritatea negilor dispar dupa un an sau doi si nu reprezinta mai mult decat un simplu inconvenient. Dar altii pot dura ani intregi sau pot reaparea. Negii care persista sau continua sa creasca in ciuda tratamentului ar trebui sa fie examinati de catre medicul dermatolog, deoarece unele tipuri de cancer de piele pot fi mascate sub forma de negi.

 

Principalele tipuri de negi (veruci) sunt:

  • Comuni sau vulgari – cresc, cel mai adesea, pe degetele de la maini si de la picioare, cu un aspect dur, granular si varf rotunjit
  • Plantari – cresc pe talpa picioarelor, se dezvolta in piele si sunt foarte dureroase
  • Plani – cresc pe fata, coapse, brate sau pe partea superioara a mainilor, avand un aspect plan, neted, fara a fi usor observate
  • Filiformi – cresc in zona gurii, a nasului sau sub barbie si au o forma unei excrescente lunguiete care atarna, fiind de aceeasi culoare cu pielea
  • Periunghiulari – cresc in jurul unghiilor de la maini si de la picioare, fiind in general dureroase; pot afecta cresterea unghiilor
  • Genitali – cresc pe si in zona organelor genitale

Intrebari frecvente

Tratamentul topic al verucilor presupune aplicarea locala de solutii care contin keratolitice (acid salicilic, acid acetilsalicilic, acid lactic, fenol) ce actioneaza prin slabirea legaturilor inter-celulare si indepartarea strat cu strat a celulelor de la suprafata pielii. Podofilina (contine anumite substante cancerigene si uzul ei a fost interzis in Germania) si podofilotoxina sunt agenti citotoxici (mecanism toxic direct asupra celulelor) si nu trebuie utilizati la femeile insarcinate sau cele care-si doresc o sarcina in viitorul imediat-apropiat. Aceste solutii se aplica pe piele o singura data pe zi si, in mod normal, in urma acestui tratament verucile se micsoreaza si devin mai putin incomode.

Crioterapia in tratamentul verucilor trebuie repetata o data la 3 saptamani. Metoda de tratament presupune un anumit grad de disconfort datorita bulelor (basicilor) pe care le produce care pot dura de la cateva zile la cateva saptamani. Rata de succes a tratamentelor este de aprox. 70% dupa 3-4 luni de aplicarii regulate. Crioterapia poate induce cicatrici sau pete depigmentate si provoaca anestezie locala temporara.

Aceasta terapie poate fi prescrisa si pentru utilizarea domestica de catre pacienti si se poate cumpara din farmacii pentru utilizarea in cazul verucilor vulgare de la nivelul degetelor sau verucilor plantare. Retineti va rog ca citirea si urmarirea intocmai a instructiunilor de utilizare este foarte importanta in cazul acestui tip de terapie.

Electroexcizia (electrocauterizare urmata de chiuretare) se utilizeaza in tratamentul verucilor de dimensiuni crescute. Procedura se practica sub anestezie locala (de obicei Xilina 1%) si presupune indepartarea verucii cu ajutorul unei chiurete metalice si arderea bazei cu electrocauterul in scop hemostatic dar si de a distruge orice resturi celulare infectate care au „scapat” de actiunea chiuretei. Rana rezultata, o arsura, se vindeca in circa 2 saptamani (variabil in functie de regiunea anatomica), de obicei cu cicatrici minime. Dupa o singura sedinta, rata de recurenta este in jur de 50%.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.