fbpx

Tratamentul chirurgical al chisturilor sebacee si lipoamelor

Aceasta procedura se poate realiza gratuit in baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Chisturile epidermice, denumite in mod obisnuit eronat chisturi sebacee, sunt tumori subcutanate benigne, hemisferice, de multe ori fara a prezenta modificari semnificative la nivelul pielii de deasupra lor.

Lipoamele sunt acumulari subcutanate de tesut adipos (grasime), sunt benigne si se pot localiza oriunde pe corp. Se pot prezenta ca tumori izolate sau multiple care produc denivelari ale pielii ce le acopera.

Intrebari frecvente

Ele apar cel mai des la nivelul scalpului, trunchiului si la nivelul fetei, in zonele cu o densitate mare a glandelor sebacee, dar de-a lungul timpului am intalnit astfel de tumori cam oriunde pe corp (gat, urechi, pleoape, degete de la maini sau picioare, organe genitale, etc). Ele contin un material alb-galbui „branzos”, „cretos”, cu un miros aparte, compus din keratina si sebum care este imbracat intr-o capsula/”camasa” formata din celule epiteliale. Aceste chisturi sunt practic niste comedoane (puncte negre) uriase, de altfel comedonul traumatizat prin stoarcere/exprimare in mod repetat fiind si punctul de plecare pentru chistul epidermic.

Chisturile epidermice pot creste in dimensiuni si pot rupe peretii, varsandu-si continutul in derm, moment in care apare o puternica reactie inflamatorie urmata de obicei si de suprainfectie bacteriana sau fungica. In acel moment interventia chirurgicala de incizie si drenaj devine obligatorie, fara insa a avea garantia ca chistul nu se va reface din resturile de capsula ce pot ramane in piele. Aceste formatiuni tumorale benigne se opereaza sub anestezie locala, nu prezinta nici un fel de risc si daca este intervenit la momentul oportun (inainte sa se produca ruptura camasii chistului) pot fi indepartare in totalitate, fara sanse de „recidiva” in acelasi loc. La persoanele ce dezvolta in mod repetat chisturi sebacee in diferite regiuni anatomice (cel mai adesea pe scalp) ar putea fi benefica o strategie de preventie a aparitiei lor prin folosirea de sampoane si solutii specifice.

Lipoamele pot creste in timp si devin inestetice. Indepartarea lor se face de cele mai multe ori din motive estetice, rare fiind cazurile in care aceste tumori comprima structuri anatomice si genereaza simptomatologie (durere spotana sau la palpare, senzatie de intepatura sau arsura a pielii, senzatie de presiune, etc). Lipoamele se opereaza sub anestezie locala pentru leziunile relativ mici (< 8-10 cm), printr-o mica incizie la nivelul pielii, procedura fiind lipsita de riscuri. Pentru lipoamele mai mari poate fi necesara mentinerea pentru cateva zile a unui tub de dren, care asigura evacuarea post-operatorie a eventualelor secretii, tub de dren ce va fi indepartat de medic in cadrul consultatiilor de urmarire.

Echipa medicala

In clinica Derm-one echipa noastra de medici specialisti in dermatologie si medicina estetica va ofera solutii pentru o paleta vasta de probleme si nevoi dermato-estetice.