ACNEEA
Acneea este o afecțiune cronică a foliculului pilosebaceu, ce afectează predominant adolescenții și adulții tineri, dar poate să apară chiar și la adulți de peste 40 ani. Reprezintă astfel una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica dermatologică. Deși acneea nu este o afecțiune periculoasă, în formele ei severe poate lăsa cicatrici inestetice, și poate provoca, mai ales în rândul adolescenților, probleme de natură emoțională.
Acneea este caracterizată prin prezența de leziuni non-inflamatorii cum sunt comedoanele închise (punctele albe) și comedoanele deschise (punctele negre), de leziuni inflamatorii (papule, pustule, chisturi) sau de ambele, afectând fața, dar și toracele posterior și anterior.
Ce determină apariția acneei?
Cauzele acneei sunt multiple, aceasta apărând pe fondul unei predispoziții genetice, și implică 4 procese patofiziologice ce duc la formarea leziunilor de acnee: hiperkeratinizarea foliculară, producția crescută de sebum, colonizarea foliculară cu Cutibacterium Acnes și prezența crescută de mediatori proinflamatori la nivelul pielii.
Ce trebuie să facem atunci când observăm apariția acneei? Care sunt cei mai importanți pași?
Primul pas în tratarea acneei este consultul dermatologic în urma căruia medicul va stabili tipul de acnee pe care îl avem și planul de tratament necesar, care va include un tratament topic sau sistemic care se va realiza ambulator sau tratamente de tip laser fracționat sau peelinguri chimice care necesită realizarea într-un cabinet dermatologic. Însă cel mai important pas care trebuie menținut permanent este rutina de îngrijire zilnică, care va ajuta la întreținerea rezultatelor pe termen lung. Totodată includerea în rutina de îngrijire de seară a unui produs care să conțină un amestec de retinoizi și agenți antimicrobieni este recomandată pentru toți pacienții cu acnee.
Care sunt factorii care pot agrava erupțiile acneice?
Există o serie de factori agravanți ce trebuie luați în calcul în cazul pacienților cu acnee. Dezechilibrele hormonale cu producție crescută de hormoni androgeni pot conduce la apariția acneei, cum este cazul sindromului ovarelor polichistice (SOPC). Anumite medicamente sistemice cum sunt corticosteroizi, testosteronul sau litiul sau chiar unii agenți cosmetici comedogeni sunt asociați cu apariția leziunilor acneice. Stresul poate conduce la agravarea acneei, însă și dieta are un impact important, mai ales dacă include alimente cu indice glicemic crescut.
Este recomandat să facem extracții?
Extracțiile pot fi realizate doar în cabinetul medical, această procedură fiind realizată cu un nivel de sterilitate crescută și urmată întotdeauna de un peeling chimic și de aplicarea unei măști calmante asociată sau nu cu terapie UV cu rolul de a reduce roșeața post procedură și de a reduce leziunile acneice și încărcătura bacteriană.
Alimentația are impact asupra tenului nostru? Cum?
Deși acneea nu apare ca urmare a unei diete incorecte, ci pe o predispoziție genetică individuală asociată cu factori favorizanți, studii clinice au demonstrat că unele alimente pot duce la exacerbarea acneei. Astfel, sunt de evitat alimentele cu indice glicemic crescut, produsele lactate în exces (în special laptele), produsele ce conțin o cantitate crescută de iod, cum sunt alimentele de tip fast-food.
Dacă suferim de acnee, avem voie să ne expunem la soare?
Pacienții cu piele cu tendință acneică au nevoie de cremă cu factor de protecție SPF 50 utilizată zilnic, cu reaplicare la 2-3 ore, ca de altfel toate persoanele indiferent de ten și respectarea intervalului orar recomandat. Pacienții cu leziuni active care se expun la soare fără protecție corespunzătoare riscă să dezvolte hiperpigmentări postacneice, care sunt dificil de tratat.