AFECTIUNI ALE UNGHIEI – CELE MAI FRECVENTE MODIFICARI
Unghia este formata din:
-
- lama unghiala – partea vizibila, dura a unghiei
- patul unghial – structura pe care este asezata lama unghiala
- matricea unghiala – zona generatoare a lamei unghiale, ascunsa sub pielea de la baza unghiei
- repliuri unghiale – santurile de piele de pe lateralele unghiei; fixeaza unghia si impiedica bacteriile si alte particule sa ajunga la patul unghial.
PETELE SI LINIILE ALBE TRANSVERSALE – LEUCONICHIA
Petele si liniile albe transversale sunt cea mai frecventa modificare a unghiei. Se poate manifesta de la pete mici albe pana la albirea intregii unghii. In ciuda parerii ca ar fi „o deficienta de calciu”, aceasta este tulburare de keratinizare in momentul cresterii unghiei.
Un rol important in aparitia acestei afectiuni il au traumatismele locale sau manipularea agresiva a unghiei. De asemenea, se pare ca exista o predispozitie genetica de a dezvolta aceasta afectiune. Alte cauze de aparitie pot fi: afectarea vasculara, psoriazis, alopecia areata, keratodermii, unele afectiuni genetice etc.
DEZLIPIREA LAMEI UNGHIALE DE PATUL UNGHIAL LA NIVELUL MARGINII LIBERE – ONICOLIZA
Onicoliza poate sa apara dupa traumatisme locale (agresiunea unghiei in timpul manichiurii/pedichiurii), expunere la umezeala excesiva/frig, utilizarea unor substante agresive (detergenti/solventi), dar si in cazul unor boli dermatologice (ex. micoza unghiei, psoriazis) sau in cazul unor boli sistemice (ex. infectii, diabet necontrolat, afectiuni tiroidiene, anemie)
In cadrul acestei afectiuni, unghia trebuie tratata corespunzator si trebuie respectate cateva masuri de protectie: evitam umezeala, substantele chimice iritante etc.
MICOZA SAU CIUPERCA UNGHIEI – ONICOMICOZA
Micoza sau ciuperca unghiei este cunoscuta ca si onicomicoza. Aceasta reprezinta cea mai frecventa afectiune a unghiilor, se estimeaza ca peste 50% din afectiunile unghiilor sunt micoze.
Unghiile afectate sunt ingrosate, galben-albicioase, se pot rupe sau pot prezenta un depozit subunghial.
Tratamentul micozei unghiei se poate face local (solutii special concepute care se aplica direct pe unghie) sau pe cale orala. Metoda de tratament va fi aleasa in cadrul unui consult dermatologic in functie de aspectul clinic, vechimea problemei, rezultatul investigatiei – onicoscopie – si in functie de alte probleme de sanatate ale pacientului.
INGROSAREA UNGHIEI – PAHIONICHIA
Pahionichia reprezinta ingrosarea excesiva a unghiei. Aceasta apare fie prin proliferarea tesutului subunghial, fie prin afectarea cresterii la nivelul matricii.
Principalele cauze sunt: micoza netratata a unghiei, psoriazis, lichen plan, eczema etc. Pentru a trata acesta afectiune trebuie, mai intai sa tratam boala subiacenta ce duce la aparitia acestei afectari. De asemenea, se poate subtia unghia prin metode chimice (creme pe baza de uree) sau prin metode fizice (pilire)
UNGHIA INCARNATA
Unghia incarnata reprezinta o problema frecventa, unghia fiind in general lata si curbata. Incaltamintea incomoda si alte forme de traumatisme locale (inclusiv taierea necorespunzatoare a unghiei) produc inflamatie si pot deschide o „poarta” de intrare pentru bacterii.
Tratamentul acestei afectiuni poate fi conservativ (taierea corecta a unghiei, evitarea pantofilor incomozi) sau chirurgical (se scoate o fasie ingusta de unghiei din lateral, astfel incat sa nu mai creasca in piele).