fbpx

ALOPECIA

Termenul de ”alopecie” este folosit pentru a defini scaderea densitatii firelor de par la nivelul intregului scalp sau doar in regiuni limitate. In mod normal, noi pierdem in fiecare zi aproximativ 100 de fire noi de par, pierdere pe care nu o observam deoarece este in permanenta inlocuita de fire noi ce apar in procesul de crestere ciclica a parului. In momentul cand acest proces ciclic este perturbat, fie prin oprirea cresterii unor fire de par noi, fie prin caderea excesiva, apare alopecia.

Ce tipuri de alopecie exista?

Alopeciile necicatriceale (caderea parului este temporala si reversibila in prezenta tratamentului) sunt cele responsabile de cel mai mare numar de prezentari dermatologice pentru aceasta patologie. Acestea sunt reprezentate de alopecia androgenica, efluvium telogen (manifestate prin cadere difuza a parului) si alopecia areata (manifestata prin caderea parului sub forma unor placi rotunde, bine delimitate).

 

Ce a provocat alopecia?

Cauzele alopeciei sunt diverse (stresul, scaderea excesiva in greutate, infectia cu virusul SARS-CoV2, deficite vitaminice, cauze hormonale, boli autoimune etc), stabilirea acestora putandu-se realiza in urma unui consult dermatologic, urmat de o discutie amanuntita cu medicul dumneavoastra, de efectuarea unui set de analize (in cazuri selectionate), a analizei firului de par (examen tricoscopic) si a examenului cu lampa Wood.

 

Cand trebuie sa ma prezint la medic?

Prezentarea la medicul dermatolog trebuie sa se realizeze ori de cate ori se observa o cadere localizata a parului (in zone bine delimitate, sub forma unor placi rotunde oriunde la nivelul scalpului), o cadere difuza a parului ce depaseste 100 de fire de par pe zi sau o scadere a densitatii firelor de par la nivelul scalpului (difuza- la femei sau localizata la nivel tamplelor-la barbati). Prezentarea in stadiile incipiente cresc sansele reusitei metodelor terapeutice.

 

Ce tratamente pot efectua pentru alopecie?

Tratamentele pentru alopecie variaza in functie de tipul de alopecie cu care ne confruntam si acestea vizeaza doar alopeciile necicatriceale (cele in care nu au fost distrusi complet foliculii de par). Tratamentul potrivit pentru fiecare tip de alopecie se stabileste impreuna cu medicul dermatolog dupa un consult si dupa efectuarea examenului de tricoscopie. In general, metodele de tratament urmaresc:

 

  • cresterea aportului de sange la nivelul firului de par (pentru a favoriza hranirea acestuia si a ii stimula cresterea) prin substante medicamentoase care dilata vasele de sange de la acest nivel (minoxidilul) sau prin utilizarea de sampoane energizante.
  • stimularea cresterii firului de par prin injectarea la nivelul scalpului de cocktailuri formate din complexe de vitamine si substante vasodilatatoare sau chiar factori de crestere proprii pacientului (mezoterapia cu substante active)
  • administrarea de suplimente orale cu scopul de a corecta posibilele deficite de vitamine sau minerale ce sunt adesea cauza a caderii parului.